Αέναη ερευνητική αναζήτηση στον ορθοκολικό καρκίνο

Ορθοκολικός Καρκίνος

Σχετικά με τον Ορθοκολικό Καρκίνο

Δεσμευόμαστε για ευκολότερη πρόσβαση και ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές δυνατότητες

ΔΙAΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Οι συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν τον ΟΚΚ

Ο ορθοκολικός καρκίνος παρουσιάζει πολλές μοναδικές προκλήσεις, οπότε η Lilly βρίσκεται σε μία διαρκή αναζήτηση τρόπων που μπορούν να σας βοηθήσουν σε κάθε καμπή του ταξιδιού σας. Η δέσμευσή μας πέρα από την ανακάλυψη και παρασκευή φαρμάκων, αφορά τη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς για να μπορείτε να έχετε ευκολότερη πρόσβαση και ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές δυνατότητες. Πιο κάτω θα βρείτε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι μπορείτε να περιμένετε στο ταξίδι που θα ξεκινήσετε.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή/και του ορθού συχνά αναφέρεται ως ορθοκολικός καρκίνος (ΟΚΚ). Οι περισσότεροι ορθοκολικοί όγκοι ξεκινούν ως μη καρκινικά μορφώματα ιστών στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου ή του ορθού, τα οποία είναι γνωστά ως πολύποδες. Με την πάροδο του χρόνου, κάποιοι τέτοιοι πολύποδες μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο – πιθανότατα εξαπλωνόμενοι στο τοίχωμα του παχέος εντέρου ή του ορθού και παρουσιάζοντας μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Το παχύ έντερο και το ορθό είναι μέρη του πεπτικού συστήματος, το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως γαστρεντερικό (ΓΕ) σύστημα. Το παχύ έντερο απορροφά νερό και αλάτι από τα υπολείμματα των τροφών, αφού αυτές έχουν διέλθει από το λεπτό έντερο, ενώ συμβάλλει στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τον οργανισμό.

Συμπτώματα του ΟΚΚ

Η παρουσία καρκίνου στο παχύ έντερο ή/και το ορθό μπορεί να μην παρουσιάσει καθόλου συμπτώματα ή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

  • Μία αλλαγή στις συνήθειες κένωσης που διαρκεί περισσότερο από λίγες ημέρες
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μετά την κένωση, παραμονή της αίσθησης για ανάγκη κένωσης
  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Αιματηρά ή σκουρόχρωμα κόπρανα
  • Εμμένουσα κοιλιακή δυσφορία, μετεωρισμός (φούσκωμα), έμετος
  • Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας
  • Ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους
Συμπτώματα του ΟΚΚ

Η παρουσία του καρκίνου στο παχύ έντερο και στο ορθό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως τα παραπάνω.

Τρόπος διάγνωσης του ΟΚΚ

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τον διαγνωστικό έλεγχο του ΟΚΚ περιλαμβάνουν:

Φυσική εξέταση και ιατρικό ιστορικό

Πραγματοποιείται μία γενική εξέταση για τον έλεγχο της ενδεχόμενης ύπαρξης σημείων της νόσου και την καταγραφή της συνολικής κατάστασης της υγείας.

Σιγμοειδοσκόπηση

Ένας εύκαμπτος, φωτιζόμενος σωλήνας εισάγεται στο ορθό και το κατώτερο παχύ έντερο για τον έλεγχο της παρουσίας πολυπόδων και καρκίνου.

Βαριούχος υποκλυσμός διπλής σκιαγραφικής αντίθεσης

Πρόκειται για μία ακτινολογική εξέταση του παχέος εντέρου και του ορθού.

Υπολογιστική κολονογραφία

Πρόκειται για έναν τύπο υπολογιστικής τομογραφίας του παχέος εντέρου και του ορθού.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Αιματολογικές και άλλες εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με εντολή του γιατρού.

Βιοψία

Περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός δείγματος ιστού από το παχύ έντερο ή το ορθό. Ο ιστός στη συνέχεια εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο στο εργαστήριο.

Διαγνωστικές εξετάσεις ανίχνευσης μικροσκοπικής αιμορραγίας στα κόπρανα (FIT και gFOBT)

Δείγματα κοπράνων ελέγχονται για την παρουσία αίματος, το οποίο μπορεί να αποτελεί σημείο ύπαρξης πολύποδα ή καρκίνου.

Κολονοσκόπηση

Ένας μακρύς και εύκαμπτος σωλήνας χρησιμοποιείται για την εξέταση ολόκληρου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Τρόπος σταδιοποίησης του ΟΚΚ

Η σταδιοποίηση είναι ένας τρόπος ταξινόμησης του μεγέθους ενός όγκου και του κατά πόσον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε παρακείμενους ιστούς ή σε άλλα απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σύστημα σταδιοποίησης είναι το TNM:

  • Το T περιγράφει πόσο βαθιά έχει διεισδύσει ο κύριος (πρωτοπαθής) όγκος (Τ_Tumour) στο τοίχωμα του εντέρου και κατά πόσον έχει εξαπλωθεί σε παρακείμενες περιοχές. Ένας καρκίνος T1 βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο της εξέλιξής του, ενώ ένας καρκίνος T4 έχει εξαπλωθεί σε όλες τις στιβάδες του τοιχώματος ή έχει εξαπλωθεί σε παρακείμενες περιοχές.
  • Το N μας δείχνει κατά πόσον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες (N-Node). Το N0 σημαίνει ότι ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Τα N1 και N2 σημαίνουν ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο υψηλότερος είναι και ο βαθμός της λεμφαδενικής προσβολής.
  • Το M μας δείχνει κατά πόσον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί (έχει παρουσιάσει μετάσταση) σε άλλα σημεία του σώματος. Το M0 σημαίνει ότι δεν έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη απόσταση από την αρχική εντόπισή του, ενώ το M1 σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε πιο απομακρυσμένα σημεία του σώματος.

Το σύστημα ΤΝΜ στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη σταδιοποίηση του όγκου σε ένα εύρος από το 0 έως το IV (4). Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθος και πιο εκτεταμένη η εξάπλωση του όγκου. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τον αριθμό του σταδίου για να βοηθηθεί στον προσδιορισμό του τρόπου αντιμετώπισης του ορθοκολικού καρκίνου σας.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ΟΚΚ

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι θεραπείας που είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση του ΟΚΚ, μόνες ή σε συνδυασμό: χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία.

Για μία πιο λεπτομερή περιγραφή όλων αυτών των επιλογών, μπορείτε να κάνετε κλικ στους ακόλουθους συνδέσμους:

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι σταθερά χρησιμοποιούμενη θεραπεία για τα στάδια Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Είτε πρόκειται για καρκίνο του παχέος εντέρου είτε για καρκίνο του ορθού, οι επιλογές ως προς τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτώνται από το στάδιο (έκταση εξάπλωσης) του καρκίνου, την εντόπισή του και το στόχο της χειρουργικής επέμβασης.

Μία τέτοια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι σύνθετη. Θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον χειρουργό που εξειδικεύεται σε αυτόν τον τύπο επέμβασης.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα ή να εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Ο τρόπος χορήγησης της ακτινοθεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων – αν και επηρεάζονται και υγιή κύτταρα από αυτή τη θεραπεία. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγείται μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης (δηλαδή εισάγεται στον οργανισμό μέσω μίας φλέβας στη διάρκεια κάποιου χρονικού διαστήματος) ή μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα.

Στοχευμένη θεραπεία

Τα φάρμακα μίας στοχευμένης θεραπείας επηρεάζουν συγκεκριμένα στοχευμένα μόρια που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του όγκου.

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για Ασθενείς του NCCN®: όλοι οι ασθενείς με διάγνωση ΟΚΚ σταδίου IV θα πρέπει να ελέγχονται για την κατάστασή τους ως προς το γονίδιο RAS. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με τη χρήση ενός μικρού τμήματος ιστού από τον όγκο σας. Σε αυτόν τον έλεγχο, ένα μέρος από τον όγκο σας θα υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν ο όγκος σας παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο είδος γενετικής μεταβολής που ονομάζεται μετάλλαξη RAS.

Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με γενετικούς ελέγχους που μπορούν να πραγματοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν μία βιολογική θεραπεία μπορεί να είναι κατάλληλη για τον δικό σας τύπο καρκίνου.

Άλλες επιλογές

Ανακουφιστική φροντίδα

Σε ορισμένες περιστάσεις, οι ασθενείς μπορεί να επιλέξουν να εστιάσουν αποκλειστικά στην ανακουφιστική φροντίδα και να μην επιδιώξουν τη λήψη θεραπείας για τον καρκίνο τους. Εάν ο στόχος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και του πόνου, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, ζητήστε από την ομάδα ιατρικής φροντίδας που σας παρακολουθεί να σας εξηγήσει τις επιλογές που μπορεί να είναι διαθέσιμες σε εσάς.

Κλινικές δοκιμές

Σε πολλά ιατρικά κέντρα αντικαρκινικής θεραπείας διεξάγονται κλινικές δοκιμές που συμβάλλουν στη μελέτη και τον έλεγχο νέων θεραπειών ή θεραπευτικών συνδυασμών. Ρωτήστε τον γιατρό σας κατά πόσον ανταποκρίνεστε στις προδιαγραφές για συμμετοχή σε μία κλινική δοκιμή και τι θα περιλάμβανε κάτι τέτοιο.
Ρωτήστε τον γιατρό σας κατά πόσον ανταποκρίνεστε στις προδιαγραφές για συμμετοχή σε μία κλινική δοκιμή και τι θα περιλάμβανε κάτι τέτοιο.

ONCO/Static_Content_lilly.gr_03/2022

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.