Αέναη ερευνητική αναζήτηση στον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος του Πνεύμονα

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα ξεκινά στους ιστούς των πνευμόνων, συνήθως στα κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς

Ο καρκίνος του πνεύμονα προσβάλλει τα κύτταρα ή τους ιστούς των πνευμόνων και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς διαγιγνώσκεται και πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα και τι μπορείτε να περιμένετε σε αυτή τη διαδρομή.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ξεκινά στους ιστούς των πνευμόνων, συνήθως στα κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς. Η εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα συνδέεται πολύ στενά με την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου. Άλλοι παράγοντες είναι το ραδόνιο, η ακτινοβολία και οι γενετικοί παράγοντες.

Οι πνεύμονές σας βρίσκονται στον θώρακά σας, ένας στα αριστερά και ένας στα δεξιά. Σας επιτρέπουν να εισπνέετε το οξυγόνο που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας και να εκπνέετε το διοξείδιο του άνθρακα που δεν χρειάζεται. Τα μέρη που συνθέτουν τους πνεύμονές σας είναι:

  • Λοβοί: Τα κύρια τμήματα κάθε πνεύμονα. Ο δεξιός πνεύμονας έχει τρεις λοβούς, ενώ ο αριστερός έχει δύο
  • Βρόγχοι: Σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα από την τραχεία προς τους πνεύμονες
  • Βρογχιόλια: Πολύ μικρά σωληνάρια που μεταφέρουν αέρα στο εσωτερικό των πνευμόνων
  • Κυψελίδες: Σάκοι γεμάτοι αέρα στα άκρα των βρογχιολίων. Οι κυψελίδες διαθέτουν λεπτά τοιχώματα, ώστε το οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε να μπορεί να ανταλλαγεί με το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα
  • Υπεζωκότας: Εξωτερική επένδυση των πνευμόνων σας. Υπάρχει μία μικρή ποσότητα υγρού μεταξύ των πνευμόνων και του υπεζωκότα, η οποία βοηθά τους πνεύμονες να κινούνται ομαλά καθώς αναπνέετε.

Συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα, ο μικροκυτταρικός (SCLC) και ο μη-μικροκυτταρικός (NSCLC). Στον καρκίνο του πνεύμονα τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν έως ότου ο καρκίνος φθάσει σε προχωρημένο στάδιο. Θα πρέπει πάντοτε να συζητάτε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία ή συμπτώματα εμφανίσετε με την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί:

  • Δυσφορία ή πόνος στον θώρακα
  • Βήχας που δεν υποχωρεί ή που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ή βήχας που έχει αλλάξει σε σχέση με το συνηθισμένο βήχα του καπνιστή
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Συριγμός (Σφύριγμα στην αναπνοή)
  • Αίμα στα πτύελα που αποβάλλονται με το βήχα από τους πνεύμονες
  • Βραχνάδα στη φωνή
  • Απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια σωματικού βάρους χωρίς γνωστή αιτία
  • Έντονο αίσθημα κόπωσης
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο ή/και τις φλέβες του τραχήλου

Τρόπος Διάγνωσης Καρκίνου του Πνεύμονα

Χρησιμοποιούνται διαφορετικές εξετάσεις και διαδικασίες για την ανίχνευση, τη διάγνωση και την αξιολόγηση του καρκίνου του πνεύμονα, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φυσική εξέταση και ιατρικό ιστορικό

Πραγματοποιείται μία γενική εξέταση για το ενδεχόμενο ύπαρξης ασυνήθιστων εξογκωμάτων και σημείων της νόσου και για την καταγραφή της συνολικής κατάστασης της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού σας σε σχέση με το κάπνισμα.

Κυτταρολογική εξέταση πτυέλων

Η βλέννα (πτύελα) που αποβάλλεται από τους πνεύμονες με τον βήχα εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν περιέχει καρκινικά κύτταρα. Η ίδια εξέταση μπορεί να γίνει και στο υγρό του υπεζωκότα, αν υπάρχει.

Βιοψία

Μία μικρή ποσότητα ιστού από τους πνεύμονες αφαιρείται και εξετάζεται στο εργαστήριο.

Θωρακοκέντηση

Ένα λεπτό σωληνοειδές όργανο εισάγεται μέσω μίας μικρής τομής στο θώρακα, προκειμένου ο γιατρός να μπορέσει να διερευνήσει την ύπαρξη παθολογικών περιοχών και να αφαιρέσει ένα δείγμα ιστού που θα εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν περιέχει καρκινικά κύτταρα.

Ανοσοϊστοχημεία

Μία εργαστηριακή εξέταση πραγματοποιείται σε ένα δείγμα πνευμονικού ιστού, κατά την οποία ένας παθολογοανατόμος (γιατρός που εξειδικεύεται στη μελέτη των ιστών και τη διεξαγωγή εργαστηριακών εξετάσεων) προβαίνει σε «βαφή» των ιστών με χρωστικές ουσίες, για να μπορέσει να ανιχνεύσει τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων καρκίνου.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Μπορεί να ληφθούν δείγματα αίματος, ιστού ή ούρων.

Απεικονιστική Μέθοδος

Για να έχουν μία καλύτερη εικόνα του εσωτερικού του θώρακα, οι γιατροί χρησιμοποιούν κάποια απεικονιστική μέθοδο, όπως ακτινογραφία, υπολογιστική τομογραφία (CT), μαγνητική τομογραφία (MRI) ή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

Θωρακοσκόπηση

Ένα λεπτό σωληνοειδές όργανο εισάγεται μέσω μίας μικρής τομής στον θώρακα, προκειμένου ο γιατρός να μπορέσει να διερευνήσει την ύπαρξη παθολογικών περιοχών και να αφαιρέσει ένα δείγμα ιστού που θα εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν περιέχει καρκινικά κύτταρα.

Βρογχοσκόπηση

Ένα λεπτό σωληνοειδές όργανο, το οποίο εκπέμπει φως και διαθέτει φακό και ορισμένες φορές ένα χειρουργικό εργαλείο, εισάγεται μέσω του στόματος στην τραχεία και τους πνεύμονες. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στον γιατρό να παρατηρήσει τον πνευμονικό ιστό από μικρότερη απόσταση και να αφαιρέσει ένα δείγμα που θα εξεταστεί ως βιοψία κάτω από το μικροσκόπιο.

Τρόπος σταδιοποίησης του Καρκίνου του Πνεύμονα

Το σύστημα που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη σταδιοποίηση του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC) είναι το σύστημα TNM της Αμερικανικής Κοινής Επιτροπής για τον Καρκίνο (American Joint Committee on Cancer – AJCC), το οποίο βασίζεται:

  • Στο μέγεθος του κύριου (πρωτοπαθούς) όγκου (T-Tumour) και στο κατά πόσον έχει εξαπλωθεί σε παρακείμενες περιοχές.
  • Στο κατά πόσον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε παρακείμενους (περιφερειακούς) λεμφαδένες (Ν-Node). Οι λεμφαδένες είναι μικρές συναθροίσεις κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο καρκίνος συχνά εξαπλώνεται σε αυτούς πριν περάσει σε άλλα σημεία του σώματος.
  • Στο κατά πόσον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, έχει παρουσιάσει μετάσταση (M-Metastasis) σε άλλα όργανα του σώματος. Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι ο εγκέφαλος, τα οστά, τα επινεφρίδια, το ήπαρ και ο άλλος πνεύμονας.

Γράμματα ή αριθμοί εμφανίζονται μετά τα T, N και M για να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με καθέναν από αυτούς τους παράγοντες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο προχωρημένος είναι ο καρκίνος. Όταν οι κατηγορίες T, N και M έχουν πλέον προσδιοριστεί, οι πληροφορίες αυτές συνδυάζονται μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται σταδιοποίηση και έτσι αποδίδεται ένα συνολικό στάδιο I, II, III ή IV (4). Κάποια στάδια υποδιαιρούνται σε a , b ή και c. Τα στάδια χαρακτηρίζουν τύπους καρκίνου που έχουν παρόμοια προοπτική (πρόγνωση) και κατά συνέπεια αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο. Οι ασθενείς χαμηλότερων σταδίων τείνουν να έχουν καλύτερες προοπτικές επιβίωσης.

Πως αντιμετωπίζεται ο Καρκίνος του Πνεύμονα

Αφού ένας ασθενής διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, μπορεί να διαμορφωθεί ένα σχέδιο θεραπείας με βάση τον τύπο του καρκίνου του πνεύμονα, το στάδιο του καρκίνου και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη διάγνωσή σας, η θεραπεία σας κατά του καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό των ακόλουθων επιλογών:

Χειρουργική επέμβαση

Εάν το στάδιο του καρκίνου το επιτρέπει και ο γιατρός σας πιστεύει ότι καλύπτετε τις προϋποθέσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση ως θεραπευτικός χειρισμός. Ανάλογα με το στάδιο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι μία διαδικασία με την οποία λαμβάνετε φάρμακα που δρουν κατά του καρκίνου, μέσω ένεσης σε μία φλέβα σας ή από το στόμα. Τα φάρμακα αυτά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και διαχέονται σε ολόκληρο τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η θεραπεία αυτή να είναι χρήσιμη για κάθε τύπο καρκίνου σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση ενός όγκου, μετά τη χειρουργική επέμβαση για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να παραμένουν ή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία.

Ακτινοθεραπεία

Ένα μηχάνημα που βρίσκεται έξω από το σώμα σας κατευθύνει δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος στον όγκο για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση ενός όγκου, μετά τη χειρουργική επέμβαση για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να παραμένουν ή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο. Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία.

Στοχευμένη Θεραπεία

Για τους ασθενείς με προχωρημένο στάδιο που έχουν εξεταστεί και είναι θετικοί για τη μετάλλαξη EGFR ή τη διαμετάθεση ALK είναι διαθέσιμες στοχευμένες θεραπείες που καταπολεμούν τον όγκο ακριβώς σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Eπίσης, είναι διαθέσιμες θεραπείες που καταπολεμούν την αγγειογένεση, μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ο καρκίνος για να μεγαλώσει και να επεκταθεί.

ONCO/Static_Content_lilly.gr_03/2022

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.