Η διαχείριση της νόσου αποτελεί το σημαντικότερο βήμα

Διαχείριση της Νόσου

Η προσαρμογή στη ζωή με τον καρκίνο και όλες τις προκλήσεις που παρουσιάζει είναι ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται από συνεχείς κύκλους μεταβαλλόμενων συναισθημάτων και πρακτικών αναγκών για όλους τους εμπλεκόμενους. Κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν στο ταξίδι της αντιμετώπισης του καρκίνου σας:

Μάθετε από νωρίς τις επιλογές σας

 Μιλήστε με τον γιατρό σας, για να κατανοήσετε τη θεραπεία και να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο δράσης

Η θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές φάσεις. Εάν ο καρκίνος σας παραμείνει σταθερός ή βελτιωθεί μετά την αρχική θεραπεία σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει σχετικά με τη συνέχιση της λήψης φαρμακευτικής αγωγής, η οποία θα συμβάλει στη διατήρηση της ανταπόκρισης του οργανισμού σας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι γνωστό ως θεραπεία συντήρησης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας διατηρήσει στην ίδια φαρμακευτική αγωγή που παίρνατε και προηγουμένως (συντήρηση συνέχειας), ή να χρησιμοποιήσει μία νέα φαρμακευτική αγωγή (συντήρηση αλλαγής). Εάν ο καρκίνος σας εμφανιστεί και πάλι μετά τη θεραπεία (υποτροπή), μπορεί επίσης να έχετε την επιλογή να ξεκινήσετε θεραπεία με μία διαφορετική φαρμακευτική αγωγή. Μιλήστε με τον γιατρό σας, για να κατανοήσετε τη θεραπεία και να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο δράσης, με το οποίο τόσο εσείς, όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα αισθάνεστε άνετα από την πρώτη στιγμή.

Γνωρίστε καλά την ομάδα που σας φροντίζει

 Συνεχίστε να κάνετε ερωτήσεις έως ότου κατανοήσετε με σαφήνεια τον καρκίνο που αντιμετωπίζετε και όλες τις επιλογές που έχετε για την καταπολέμησή του

Η συζήτηση όλων των θεμάτων σας με την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί θα σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη και πιο ενεργό συμμετοχή στη θεραπεία που λαμβάνετε. Η προθυμία σας να μιλήσετε ανοιχτά με τον γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει στην ανάκτηση της ηρεμίας και της πνευματικής διαύγειάς σας. Συνεχίστε να κάνετε ερωτήσεις έως ότου κατανοήσετε με σαφήνεια τον καρκίνο που αντιμετωπίζετε και όλες τις επιλογές που έχετε για την καταπολέμησή του.

Ενώ πολλοί από τους πάσχοντες μπορεί να είναι απολύτως έτοιμοι να ξεκινήσουν τη μάχη τους με τον καρκίνο, κάθε μορφή θεραπείας συνοδεύεται από ειδικά ζητήματα, που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Καθώς οι θεραπευτικές επιλογές και οι ανεπιθύμητες ενέργειες θα διαφέρουν, θα πρέπει να τις συζητήσετε με τον γιατρό σας, χωρίς να παραλείψετε να μιλήσετε για τους κινδύνους και τα πιθανά οφέλη.

Πολλά φάρμακα κατά του καρκίνου μπορεί να αλλοιώνουν την αίσθηση της γεύσης ή να προκαλούν ναυτία. Η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων κάθε 2 έως 3 ώρες, όπως και 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, σε συνδυασμό με την επιλογή άπαχων κρεάτων και τροφών ολικής άλεσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη. Εάν ο γιατρός σας το εγκρίνει, η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να ελαττώσετε την κόπωση που αισθάνεστε. Η ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή διατροφή και το κατάλληλο πρόγραμμα σωματικής άσκησης για τις δικές σας ανάγκες και τις δικές σας δυνατότητες.

Μία διάγνωση καρκίνου, ανεξάρτητα από τον τύπο του καρκίνου, σημαίνει πιθανότατα και τη δημιουργία αναγκών προγραμματισμού και προσαρμογής σε πολλές περιοχές της καθημερινής ζωής, από την οργάνωση των οικονομικών και νομικών υποθέσεών σας έως την αναδιάρθρωση του καθημερινού προγράμματός σας, γύρω από τις θεραπείες σας. Διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην προάσπιση της υγείας σας και στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία σας, μπορεί να βοηθηθείτε αισθανόμενοι ότι ελέγχετε καλύτερα την κατάσταση και πιο σίγουροι για τα όσα συναποφασίσατε.

Παρακολούθηση της Νόσου

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τακτικές φυσικές εξετάσεις ή/και ιατρικές εξετάσεις, για την παρακολούθηση της ανάρρωσής σας στη διάρκεια των επόμενων μηνών και ετών, καθώς και τις συνιστώμενες εξετάσεις διαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο. Ζητήστε από την ομάδα ιατρικής φροντίδας που σας παρακολουθεί πληροφορίες για το τι θα πρέπει να περιμένετε.

Κάντε τις σωστές επιλογές για την υγεία σας

Οι ασθενείς που έχουν εμφανίσει καρκίνο, ενθαρρύνονται να ακολουθούν τις ευρέως αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες για καλή υγεία, όπως η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος, η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής και η τακτική σωματική δραστηριότητα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τη δημιουργία ενός σχεδίου, που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες σας.

Κάθε θεραπευτική επιλογή συνοδεύεται από διαφορετικά/ειδικά ζητήματα για τον ασθενή. Το καθημερινό πρόγραμμα πιθανότατα θα ανατραπεί. Οι προτεραιότητες μπορεί να αλλάξουν.

Μοιραστείτε το πρόβλημά σας

Εάν μοιραστείτε τη διάγνωσή σας με την οικογένειά σας και τους φίλους σας, ίσως θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να βρείτε τη δύναμη και την υποστήριξη που χρειάζεστε. Θα δώσει επίσης στους ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά σε εσάς την ευκαιρία να κάνουν ό,τι περνά απ’ το χέρι τους για να σας βοηθήσουν.

Συναισθήματα

Mία διάγνωση καρκίνου μπορεί να σας προκαλέσει ένα κύμα ανησυχιών και φόβων. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά

Όπως έχετε ίσως ήδη ανακαλύψει, μία διάγνωση καρκίνου μπορεί να σας προκαλέσει ένα κύμα ανησυχιών και φόβων. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά.

Το πώς θα αντιδράσετε σε αυτή την είδηση είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να αισθάνεστε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κοινά συναισθήματα και πολλές κοινές αντιδράσεις μεταξύ των ατόμων που μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο.

«Ένιωσα ένα αόρατο χέρι να μου πιέζει το στήθος και να μην μπορώ να πάρω αναπνοή…», «Αισθάνθηκα το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια μου…», «Για πολλή ώρα δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι ήταν αυτό που με βρήκε…». Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους διάφοροι άνθρωποι έχουν περιγράψει τη στιγμή που ξεκίνησε το ταξίδι τους με τον καρκίνο. Το “χτύπημα” που επιφέρει μία διάγνωση καρκίνου είναι πάντοτε τόσο φοβερό για όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε μοιάζει να είναι κυριολεκτικό και όχι μεταφορικό.

Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αίσθηση ελέγχου της κατάστασης. Αναζητήστε βοήθεια από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας. Τέλος, ρωτήστε την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί σχετικά με τοπικές πρωτοβουλίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Κάποιοι τύποι καρκίνου, όπως ο γαστρικός καρκίνος μπορεί επίσης να είναι μία σημαντική σωματική πρόκληση, καθώς επιφέρει αλλαγές σε μία κυρίαρχη πτυχή της ζωής, το φαγητό. Μπορεί λοιπόν, να έχετε κάποιες ακόμη στιγμές άγχους, καθώς θα προσπαθείτε να προσαρμοστείτε σε νέες διατροφικές συνήθειες, να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες μίας πολύ σύνθετης χειρουργικής επέμβασης, και ακόμη και να διαχειριστείτε ζητήματα αυτοπεποίθησης, που μπορεί να προκύψουν από την απώλεια βάρους ή την ύπαρξη χειρουργικών ουλών.

ONCO/Static_Content_lilly.gr_03/2022

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.