Blog | Δυσλιπιδαιμία

Δυσλιπιδαιμία

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να επιτελέσει τις καθημερινές του λειτουργίες. Την ενέργεια την αντλεί από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες). Τα λίπη (η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ) είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής, και δεν βλάπτουν την υγεία όπως συχνά μπορεί να πιστεύουμε. Εκτός από την παραγωγή ενέργειας, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τα λιπίδια για να συνθέσει χημικές ουσίες όπως οι ορμόνες, ενώ η χοληστερόλη αποτελεί δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών (του περιβλήματος των κυττάρων) .

Ελευθέριος Αζάς Παθολόγος

Τι είναι η δυσλιπιδαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Η χοληστερόλη στο σώμα προέρχεται από δύο πηγές: είτε απορροφάται στο έντερο ως διατροφικό λίπος είτε την παράγει ο οργανισμός από μόνος του . Όλα τα κύτταρα μπορούν να παράγουν χοληστερόλη, αλλά στην πλειονότητά της φτιάχνεται στο ήπαρ.

Επειδή τα λιπίδια δεν είναι υδατοδιαλυτά και επομένως δεν διαλύονται στο αίμα, μεταφέρονται στο αίμα με τη μορφή λιποπρωτεϊνών, μια ομάδα σωματιδίων που περιέχουν διάφορες ποσότητες λιπιδίων και πρωτεϊνών. Οι κυριότερες λιποπρωτεΐνες του οργανισμού μας είναι η LDL (λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας) , η HDL (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας) και η VLDL που αποτελεί το όχημα μεταφοράς των τριγλυκεριδίων :

  • Η LDL χοληστερόλη αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη λόγω του ότι η λιποπρωτεΐνη αυτή παγιδεύεται στο τοίχωμα των αγγείων προκαλώντας το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας . Η αυξημένη LDL χοληστερόλη αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
  • Η HDL αναφέρεται και ως «καλή» χοληστερόλη επειδή απομακρύνει τη χοληστερόλη από τους ιστούς και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ. Τα αυξημένα επίπεδα HDL προστατεύουν από την εμφάνιση κάποιου καρδιοαγγειακού νοσήματος.

Οι διαταραχές των λιπιδίων είναι συνήθεις στο γενικό πληθυσμό και η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία. Χρησιμοποιείται ο όρος δυσλιπιδαιμία αντί του όρου υπερλιπιδαιμία καθώς η διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα (δυσ-λιπιδ-αιμία) μπορεί να αφορά τόσο σε αύξηση (ολικής χοληστερόλης, LDL και τριγλυκεριδίων) όσο και σε ελάττωση HDL, των κυριότερων λιποπρωτεϊνών από την οποία προκαλείται βλάβη στον οργανισμό.

Οι μορφές της δυσλιπιδαιμίας και τα αίτιά τους

Η δυσλιπιδαιμία μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής, είτε δευτεροπαθής. Η πρωτοπαθής οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες και γενετικές ανωμαλίες , η δευτεροπαθής παρατηρείται όταν το άτομο έχει κάποια πάθηση που ευνοεί την δυσλιπιδαιμία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία καθώς και η χρήση διαφόρων φαρμάκων, ή είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής.

Ο προληπτικός έλεγχος για τη δυσλιπιδαιμία πρέπει να γίνεται τακτικά, καθώς συνδέεται με την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων που οφείλονται στην αθηροσκλήρυνση (στεφανιαία νόσος - έμφραγμα του μυοκαρδίου – αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ). Για να διαγνωστεί η δυσλιπιδαιμία θα πρέπει να γίνει μία απλή εξέταση αίματος και κάθε άτομο μετά το 21ο έτος της ηλικίας του θα πρέπει να ελέγξει τα επίπεδα λιπιδίων που κυκλοφορούν στο αίμα του. Αν αυτά είναι εντός φυσιολογικών ορίων , ο έλεγχος θα πρέπει να επαναληφθεί μετά τρία έτη ή όποτε καθορίσει ο ιατρός του.

Γενικότερα, είναι σημαντικό να ελέγχονται προληπτικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι καπνιστές , όσοι παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία ή υποθυρεοειδισμό.

Τα συμπτώματα της δυσλιπιδαιμίας

Η δυσλιπιδαιμία δεν εκδηλώνεται με κάποια συγκεκριμένα και σαφή συμπτώματα και συνήθως δεν προκαλείται κάποια συμπτωματολογία παρά μόνο αφού έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης με αποτέλεσμα σημαντική στένωση του αυλού των αρτηριών και τότε ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σπανιότερα όταν τα επίπεδα των λιπιδίων στον ορό είναι πολύ αυξημένα (όπως στις πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες) μπορεί να παρατηρηθούν αθροίσεις λιπιδίων στο δέρμα , όπως τα ξανθελάσματα ( επίπεδες κίτρινες πλάκες πάνω στα βλέφαρα του ματιού ή τα ξανθώματα των τενόντων) ή γεροντότοξο (μια λευκωτή στεφάνη στην περιφέρεια της ίριδας) που θα οδηγήσουν το γιατρό σε περαιτέρω διερεύνηση για ύπαρξη δυσλιπιδαιμίας.

Πηγές

1. Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας- Άρθρα- Δυσλιπιδαιμία
2. Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου - Journal of clinical lipidology- National Lipid Association (2014)- National Lipid Association recommendations for patient-centered management of dyslipidemia
3. Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης

Σας φάνηκε χρήσιμη η δημοσίευση;

Συνδεθείτε ως επιστήμονας υγείας

Είσοδος